hulio.gulas.sme.sk

Hulio

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
hulio
Zuzka odborníčka
 
Xytrolin
Xytrolin | 26.11.2020 20:21

@Hulio: prosim Ta hod link alebo nejako inak ma daj do obrazu, toto by mohlo byt zabavne :D


cannabis
cannabis | 27.11.2020 01:14

Xytrolin, ono vtip treba aj pochopit, aby si sa na nom mohol zabavat. :D To ti ten vtip treba vysvetlit? :D


Daniel
Daniel | 27.11.2020 06:27

cannabis -> Xytrolin chce link na spomenuty facebook-ovy komentar, kde tu "rychlokvasnu vakcinu" preberaju. Este na sebe popracuj, chce to len trosku citat s porozumenim.


cannabis
cannabis | 27.11.2020 07:00

Mily Daniel, ja nemam problem citat s porozumenim. Keby som ten problem mal, tak by som pisal to co Xytrolin a ziadal vysvetlenie a danie ma do obrazu, aby sa na tom mohol zabavit. :D


moses
moses | 27.11.2020 08:16

Mily Cannabis. Myslim si, ze vsetkym zucastnenym je uplne jasne, ze intelektualne jelita prisli s dalsimi uzasnymi zisteniami v oblasti pandemie. Cannabis iba poprosil o nejaky konkretny pripad. Myslim si, ze do buducna by nezaskodilo popracovat na empatii, pripadne sa nabuduce iba zdrzat komentara...


Nathanael
Nathanael | 27.11.2020 08:38

moses: poprosil tuším xytrolin :)
Ale obával sa, že Zuzka je tam len na ilustráciu. O tých kvasených vakcínach píše kde kto, to nebude jeden konkrétny post... :)


Xytrolin
Xytrolin | 27.11.2020 10:10

@Hulio: Daniel ma pravdu. Ak existuje nejake vlakno, sem s nim. Ale beriem moznost, ze vtip bol zovseobecnenim, je to fajne :)


lucesvetla
lucesvetla | 27.11.2020 10:38

Prečo Zuzka sere a necháva si pri tom nohavičky?


Xytrolin
Xytrolin | 27.11.2020 11:27

@lucesvetla: nebuď negustiózny! Čurá skrz, niečo ako prekvapkávaná káva, úplne normálne!


cannabis
cannabis | 27.11.2020 11:35

moses, ved to je to nepochopitelne, ze on chce konkretny pripad z vtipu? :D

Cize ked napisem tu napisem vtip o nejakom mimozemstanovi, tak Xytrolin bude cakat na dokaz exitencie mimozemskeho zivota? :D

Prepac moses, ale inteligenti vedia co je to vtip! :D A nepozaduju dokaz o jeho pravdivosti. Inak by to vtip asi nebol. :D


cannabis
cannabis | 27.11.2020 11:46

Moses, zaujimave ze ked napise nieco on, tak uz dokaz netreba. :D Citujem ho z diskusie k inemu vtipu. :D


XytrolinXytrolin | 27.11.2020 10:07
@šašo: išlo len o vtip, ale vidím, že s Tebou som trafil klinec po hlavičke ;)


cannabis
cannabis | 27.11.2020 11:47

Xytrolin, vlakno mas. :D A nemusis Danielovi pochlebovat, len preto lebo sa zastal Tvojej nechapavosti. :D


Xytrolin
Xytrolin | 27.11.2020 11:48

@anonym: | 27.11.2020 10:14
https://www.biorxiv.org/search/Claus%252BK%25C3%25B6hnlein
Vidis to co ja? No tak vidis... Alebo tu:
https://arxiv.o...r&source=header
Nic, prazdna mexicka pampa...


lucesvetla
lucesvetla | 27.11.2020 13:06

@Xytrolin: Skôr sranie pripomína prípravu kávy. Šťavička vytečie a suchý trus sa usadí v nohavičkách.
Mmmm, vždy rád kvalitnými argumentami posúvam debatu na vyššiu intelektuálnu úroveň...


cannabis
cannabis | 27.11.2020 13:33

Test testovaci, tak tu s Tebou budem suhlasit. :D Asi nemam dostatocne intelektualnu uroven, ked sa na textovom fore neozyvam a ani nehovorim, ale len pisem. :D Mozno tam je ten zadrhel, ze necitas co pisem, ale zato ma nejakym zvlastnym asi telepatickym sposobom pocujes, aj ked nic nehovorim. :D

Co sa tyka tej iluzie, tak asi si si asi nevismol, ale narozdiel od poniektorych Vas, ja ziadne iluzie o politikoch nemam. :D


faka
faka | 27.11.2020 16:15

Toto nie je vtip, ale úplne trápne covidiotské blúznenie. Vedci síce dokážu vakcínu vyvinúť rýchlo, ale testovanie sa urýchliť nedá. Resp. dá sa to rýchlokvasne "otestovať" na skúšku a potom to testovať poriadne na celej populácii. Ďakujem, ja sa testovania zúčastniť nehodlám.


Xytrolin
Xytrolin | 27.11.2020 17:55

@faka: Veď presne tak to aj bolo, vakcíny boli hotové už v máji -júli, a odvtedy bežala stále testovacia fáza a povoľovací proces finišuje teraz. Jediný, ktorý v máji išiel medzi ľudí na ostro, bol práve rýchlokvasený Sputnik.


cannabis
cannabis | 27.11.2020 19:28

No ja som sa napriklad dnes dozvedel od pana Cekana, ze keby tie vakciny mali vedlajsie ucinky, tak by mal stat vytvorit fond (zase z dani pracujucich ludi), aby potom mohol kompenzovat tieto nepriaznive vedlajsie ucinky ludom u ktorych sa to prejavi. :D

Mna by vsak zaujimalo to, preco by mal stat kompenzovat ujmu z nekvalitneho vyrobku farmaceutickej spolocnosti, ktora na tom vlastne zarobila?! To aj za ine firmy by mal takto stat kompezovat ich nedostatky a chyby. :D


cannabis
cannabis | 27.11.2020 19:33

faka, mna trosku zarazilo, ze najprv si napisal ze sa testovanie neda urychlit, no potom si napisal, ze sa urychlit da. :D Tak ako je to potom vlastne?


| 27.11.2020 23:03

Canabis prekrucas fakty. Farmafirmy iba plnia spolocensku objednavku na vytvorenie vakciny proti covid 19 ktora prisla zo strany statov. Staty tiez dohliadaju nato aby ta vakcina bola bezpecna a v konecnom efekte su to staty ktore potrebuju aby bola vakcina pouzita celoplosne. Inak bola vlastne cela ta ohromna investicia do jej vyvoja zbytocna. To krytie vedlajsich ucinkov zo strany statu je podla mna logicke a spravne.

Ak stat vyhlasi nejaku povinnost, tak by mal potom aj skody vzniknute z plnenia povinnosti uhradzat.


cannabis
cannabis | 28.11.2020 05:51

Mily NONAME, ja fakty nepotrebujem prekrucat, urobil si to prave Ty. :D

Ak som nejaka fimra, ktora vyraba vyrobok ktory nie je spolahlivy, tak ja ako firma nesiem zodpovednost. Nevidim dovod, aby tomu bolo u farmaceutickych spolocnosti inak. Ak vyrabaju vakcinu, ktora moze mat vedlajsie ucinky, tak nech farmaceuticka firma ZO SVOJHO ZISKU Z PREDAJA TEJ VAKCINY vytvara fondy na kompenzaciu. NIE STAT Z MOJICH DANI.

Takze znova. STAT je abstrakny pojem. STAT nema ruky, aby robil, nema oci aby videl a dohliadak, nerob z neho nadprirozdzenu bytost. To robia predstavitelia statu ktori sa volaju politici. A ja nevidim dovod, aby som z mojich dani platil ich neschopnost a este aj neschopnost ich kamaratov vo farmaceutickych firmach!

TAKZE ZNOVA! Ak Ti nejaka automobilka vyrobi nebezpencne auto, tak kto potom kompenzuje pripadne skody? Asi automobilka, nie nejaky stat. Takze mi prosim jednoducho a fakt s aspon jednym argumentom vysvetli, preco by to malo byt pri farmaceutickych firmach inak! :D

A znova Ta poprosim, nedavaj statu ludske vlastosti, ktore nema.


cannabis
cannabis | 28.11.2020 10:25

Moj pohlad vychadza z platnej legislativy. :D Existuje nieco take, ako ochrana spotrebitela. Takze ja mam velmi dobry pohlad. Len si ho neprekrucam podla toho, ako mi kedy vyhovuje.

Spolocnost nevystupuje z pozicie, ze nieco nutne potrebuje, tak preto bude preberat zodpovednost za nejakeho sukromneho podnikatela! :D Ak niekto nieco potrebuje, tak si to kupy. A dodavatel mu to ma zabezpecit v adekvatnej kvalite. Ak to nedokaze, ma on riesit kompenzacie a nie nejaky stat z mojich dani!

Ak mi PREDAS (nie das) nejaky svoj produkt, tak by si mal Ty ako predavaju zabezpecit, aby bol ten produkt bezpecny. To, ze mi napises, ze je len na moju vlastnu zodpovenost, tak uz porusujes zakon o ochrane spotrebital.

A ked toto funguje u vsetkych inych produktoch, tak to plati aj pre farmaceuticke spolocnosti!

Takze pripady ktore si opisoval su o niecom inom! :D A napisem to neskutocne LAICKY. Ak niekto na vakcinovani zarobi sialene miliony, tak on ma riesit fond a kompenzacie. Nie ja z mojich dani. :D


| 28.11.2020 20:51

Cannabis dobry matros sem davas a strategicke zaujmy statu su kde? Mas zavretu polku ekonomiky, skolstvo nefunguje, kolabuje ti zdravotny system, vyber dani ide do hajzlu, naopak naklady statu stupaju... ludia umieraju a ty riesis ochranu spotrebitela :-D

Ten tvoj pristup k veci sa mi javi ako pristup ceskeho krala Jana Lucemburskeho k ocnym lekarom. Ten to dotiahol tak daleko, ze ho ziaden nechcel liecit, az musel slubovat aby to aspon prisiel niekto skusit.


cannabis
cannabis | 29.11.2020 18:16

mily NONAME, je zaujimave ako porovnavas moj pristup k veci, no a pritom si ho ani nepochopil. :D

Strategicke zaujmy statu su CHRANIT TYCH, KTORI TEN STAT ZIVIA. Bez nich to tu neprezije a ja nevidim dovod, aby stat prenasal zodpovednost nejakych farmaceutickych firiem na obcanov platiacich dane.

Asi Ti to unika, ale stat ma chranit domaceho danoveho poplatnika, nie zahranicnu farmaceuticku firmu. No vidim, ze ludia ako Ty radi zachranuju firmy ako PENTA a podobne, ktore by bez verejnych finanncii skrachovali do jedneho mesiaca. :D

Takze Ti teraz ozrejmim moj pristup k veci. :D Zavreta nie je polka ekonomiky, to je Tvoja fabulacia. Skolstvo a zdravoétny system kolabuju uz roky a to vdaka PENTE a politikom. Vyber dani je v prdeli uz davno kvoli podvodom z DPHckami. No a Ty sam tvrdis, ze naklady statu stupaju a ten stat ma este znova vytvorit fond, aby cez tie nakladyt chranil farmaceuticke spolocnosti?

Ako je mozne, ze tu sice pises o vysokych nakladoch statu a obranujes paraziticky napad zo statnych penazi kompenzovat chyby a zodpovenost farmaceutickych firiem? Vysvetlis mi to?


| 29.11.2020 20:23

Kto je hlavnym objednavatelom vakcin? STAT. Kto ich bude odoberat? STAT. Kto uz spolufinancoval vyskum a vyvoj? STAT. Kto zvolnoval pravidla aby urichlil schvalenie? STAT. Kto bude platit za vakcinu? STAT. Ak chce potom stat nechat ludi aby sa sudili s firmami, tak ok. Firmy nech si to riziko v ramci volnej cenotvorby zahrnu do predajnej ceny a zaplati to opat kto? STAT. A ak nahodou vedlajsie ucinky nebudu, tak si tie farma firmy dobre namastia kapsu na ukor statu.

K pente len tolko. Je to banda stbakov co parazituje na statea v slusnom state by mali sediet v base. Na druhej strane ked vszp vyvijala ezdravie stalo ju to 34m a system nefungoval, dovera ako sukromna zp to zvladla za 1m a teraz to pouzivaju vsetky zp. (Mozno kecam, ale tak to mam zapamatane z medii ak sa mylim prosim opravte ma).


cannabis
cannabis | 29.11.2020 21:20

No dost si si si tu nalozil. :D Hlavne v tom, ako si dal STATu ludske vlastnosti. :D Takze Tvoje klamastva opravim.

Vakcinu si objednavali politici. :D Odoberat ich budu zdravotnici. :D Stat nic nespolufinancoval, ale zase za dane pracujucich podporil farmaceuticke firmy. Schvaluju uradnici a nie stat. No a stat nic neplati, platia to DANOVI POPLATNICI. :D

Firmy si davno zahrnaju do svojej cenotvorby nielen riziko, ale aj vyskum a to ten, ktory im spolufinancoval ten stat podla Teba. :D Takze zase si vedla ako jedla. :D Takze ak niekto zarobi, nech ten nesie riziko. Nevidim dovod, aby som ja z dani platil neschopnost a chyby farmaceutickych firiem. Vysvetlenie stacilo? NEDAVAJ STATU LUDSKE VLASTNOSTI. Stat nie je ziva bytost.

Co sa tyka VSZP, tak si spravne poznamenal, ze to ezdravie bolo predrazene. A ja sa Ta pytam, kto riadi VSZP? Zase politici a ich nominanti. Takze ak je za tunelovanie VZSP niekto zodpovedni, tak su to ich predstavitelia. NIE STAT!
No a ako je mozne, ze Dovera a union to zvladli lacnejsie? No ked vyvoj tej aplikacie zaplatila VSZP, tak asi preto. Vela krat som sa stretol s nazorom, ze Vy ten IS vyskusate, odtestujete, zaplatite a ked uz bude vsetko fungovat, potom to kupi sukromna firma za drobne.

Vitaj na Slovensku, svojim tvrdenim a tom ze ma stat platit za sukromne firmy, to len odporujes. :D


cannabis
cannabis | 29.11.2020 21:23

A ide mi len o jednu vec. Pochopte, ze verejne financie sa nekotia, ale niekto ich musi vyrobit a cez dane a odvody zaplatit. Robi to niekto, kto sa musi snazit, aby nieco predal a nema zakon, aby ludia povinne kupovali jeho vyrobky. Takze ak take pravdila platia pre jeden druh podnikatelov, potom by mal platit pre vsetkych aj pre farmaceuticke firmy. :D


| 29.11.2020 22:55

Pre stat je to strategicky zaujem, aby tu bola funkcna vakcina a to cim skor. Eu uz do toho naliala odhadom 16mld eur. Napr. Usa robi to iste po vlastnej linke, rusi tiez... tak ja neviem bud su vsetci po lobotomii od farma firiem alebo momentalne vnimaju vakcinu ako strategicku surovinu a podla toho aj jednaju. Ci by nebolo pre akterov trhu lepsie pockat az to niekto hodi na trh a lacno to kupit? A este potom zalobami podojit vyrobcov?


cannabis
cannabis | 30.11.2020 04:23

mily NONAME, pre stat je vela strategickych zaujmov a neznamena to, ze teraz prebera zodpovednost za produkty sukormnych firiem. :D

Najprv tvrdis, ze staty nalievaju peniaze do sukromneho vyskumu, potom este tvrdis ze tie staty budu preberat aj zodpovednost za ten produkt, no a sukromne farmaceuticke firmy uz budu mat len zisky? A to je akoze v poriadku?
TAkze znova, ja neviem kto ako co vnima (nie som telepat), ale viem velmi dobre jedno. Ked stat plati vakcinu, stat nesie zodpovednost, stat bude vsetko financovat, tak potom o akom trhu a o akych akteroch to pises? Vies vobec, co je to TRH? Je to DOBROVOLNA interakcia medzi dopytom a ponukou. Co ma toto spolocne s tym co pises? Takze znova, ak by to mal byt TRH, tak potom o to viac mam pravdu v tom, ze by zodpovednost za svoj produkt mali niest Ti, ktori ho vyrabaju. :D Tak je to vo vsetkom a je uplne jedno, ci tomu das privlastok STRATEGICKY, alebo nie. :D Strategicke su aj zbrane, aj ropa, aj informacie. :D


cannabis
cannabis | 30.11.2020 05:18

no a este jednu vec NONAME. :D Strategicke su aj eleektrina, voda a plyn napriklad. :D No a tam musia firmy plnit standardy kvality podla zakona 236/2016 a platit aj kompenzacie v pripade, ze tie standardy kvality porusia. Ako je mozne, ze na plynarne, elektrarne a vodarne nieco take musi platit, len na farmaceuticke firmy nie. Dokazes mi toto vysvetlit, ako je mozne, ze vyrobcu a dodavatela jedneho STRATEGICKEHO produktu tlacime do toho, aby bral zodpovednost za svoj produkt, no a za ineho ma zodpovednost preberat stat, no a ten uz len bude zarabat.

Chcem vysvetlenie, preco by mali staty brat zodpovednost za vakcinu, ked pri inych nemenej strategickych produktoch to tak uz nie je? A prosim, nepis mi o tom, ako to niekto vnima, ja chcem vediet preco by to tak malo byt. A chcem argumentacny dovod, nic viac.


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader